Luisteren

Herkennen we ons eigen oordeel over mensen in armoede? Hoe kunnen we dat bijstellen en onderzoeken hoe systemen bijdragen aan armoede en het stigma daarop? Juist door het benaderen van armoede als individueel probleem bespreken mensen het liever niet. Renate Schepen, trainer bij de Vrijwilligersacademie, gaat in een podcasts serie in gesprek hierover.

In de meest recente boeiende podcast ontmoet je Karin Hanekroot, de oprichter van de Vrijwilligersacademie in Amsterdam. Samen verkennen ze de diepgaande betekenis van de informele zorg, waarbij je ontdekt dat het niet altijd nodig is om een nieuwe taal te leren. In plaats daarvan leer je de taal die je van nature spreekt op een nieuwe manier waarderen.

Podcast over informele zorg

In onze laatste podcast ontdek je het verschil tussen informele en formele zorgtaal, en waarom het spreken van een begrijpelijke taal zo cruciaal is. De Vrijwilligersacademie moedigt je aan om vragen te stellen en echt aanwezig te zijn voor degenen die zorg nodig hebben.

Ontdek waarom de informele zorg staat voor onderzoekende en reflectieve houdingen, vrije positie en ruimte om te vertragen en vragen te stellen. We duiken ook in thema’s als de kracht van vrijwilligers, armoede, en de samenwerking tussen informele en formele zorg. Deze podcast is een kans om de rijke ervaring van 15 jaar trainingen en masterclasses in de wereld van informele zorg te verkennen. Sluit je aan bij ons en luister naar Karin en Renate terwijl ze deze bijzondere wereld onthullen.

In gesprek over armoede, podcast met Catelijne Akkermans

In een masterclass gingen we in gesprek met masters uit zorg en onderzoek over armoede. Hoe maak je armoede bespreekbaar? En natuurlijk: wat kun je dan het beste doen? In Den Haag werd een aanpak ontwikkeld om het gesprek aan te gaan met mensen in armoede. Catelijne Akkermans van de Hogeschool in Leiden gaat in gesprek met Renate Schepen en vertelt ons over de Haagse aanpak.

Over schulden en jonderen, podcast met Samuel / ONSbank

In de eerste podcast ging Renate Schepen in gesprek met Samuel. Samuel heeft meegedaan aan een traject bij ONSBank. Hij streeft een meer menselijke omgang met schulden na. Dat mensen zien wat schulden voor impact heeft op iemand en wat het met diegene kan doen. Zijn doel is om het schuldensysteem helemaal te veranderen. Nu verdienen mensen geld aan de schulden van anderen; dit wil Samuel tegengaan.