Informele zorg

Amsterdam nog méér dan voorheen, doet een beroep op informele zorg (mantelzorg en ondersteuning door vrijwilligers). Omdat de groei van de zorgvraag en de financiële situatie de noodzaak hiertoe vergroten. Maar ook, of beter: juist, omdat maatschappelijk het belang van informele verbintenissen weer meer erkenning krijgt.

Ons levensgeluk en onze gezondheid hangen in hoge mate af van onze informele verbintenissen, van familie en gezin, via buren, vrienden, collega’s. Een waarschijnlijk bescheidener bijdrage aan ons geluk en onze gezondheid hebben de formele diensten, de diensten die tot ons komen via het aanbod van non-profitorganisaties. Zo bezien is informele zorg minstens zo belangrijk als formele zorg.

http://www.youtube.com/watch?v=W1iY_D-Zjog

Informeel is een vak

Vrijwilligers begeleiden en een vrijwilligersorganisatie besturen is een vak apart. Vrijwilligers nemen een unieke positie in; zij kiezen voor dit werk uit hun hart, of om ‘iets terug te doen’. Over deze positie zijn vele gesprekken gehouden in de masterclasses. Hieronder vind je verslagen over besturen, onderzoek en samenwerking tussen formeel en informeel.

Maar ook over beleid dat met en dankzij vrijwilligers ontwikkeld is. Met enorm veel kennis over vrijwilligers van Lucas Meijs en de lectoren van de Hogeschool van Amsterdam.

  • Masterclass Kenniscreatie, met Albert Jan Kruiter (IPW), over hoe kennis in het handelen (van de vrijwilligers) zit. Lees hier een kort verslag (2022).