Armoede
Groeiende armoede vormt een uitdaging die het de moeite waard maakt om te onderzoeken hoe financiële maatjes kunnen bijdragen aan armoedebestrijding.
In masterclasses deelden we in inzichten van verschillende sprekers, waaronder Wethouder Marjolein Moorman.
De gesprekken benadrukken het belang van financiële vrijwilligers, de noodzaak van een gezamenlijke focus op de behoeften van de mensen waar het om gaat, en natuurlijk het belang van samenwerking tussen informele en formele hulpverlening.
In schaarste is het moeilijk (over)leven. Het verhaal en oproep van Suzanna Jansen voegt toe dat het niet gaat om individuele ‘schuld’ maar om systemen en erven van armoede. Lees en kijk naar de verslagen!
- Hoe is het om in armoede terecht te komen? Bekijk de video ‘Ik ben niet de uitzondering: Stella’
- In deze derde podcast over ‘armoede’ gaat Renate Schepen (trainer Vrijwilligersacademie Amsterdam) in gesprek met Hester Apeldoorn, directeur van stichting ONSbank en Linda van Zon, schuldrustcoach. Zij streven een meer menselijke omgang met schulden na en zijn een voorbeeld van een aanpak die werkt. Hierbij is de samenwerking tussen vrijwilligers uit de financiële sector, ervaringsdeskundigen en verschillende hulpinstanties een belangrijk element. Wat nog meer belangrijk is voor succes, hoor je in deze podcast.
- Hoe maak je armoede bespreekbaar? En natuurlijk: wat kun je dan het beste doen? In Den Haag werd een aanpak ontwikkeld om het gesprek aan te gaan met mensen in armoede. Catelijne Akkermans van de Hogeschool in Leiden gaat in gesprek met Renate Schepen en vertelt ons over de Haagse aanpak. Lees hier het verslag van de masterclass (2023) en luister de podcast hier:
- Samuel heeft meegedaan aan een traject bij ONSBank. Hij streeft een meer menselijke omgang met schulden na. Dat mensen zien wat schulden voor impact heeft op iemand en wat het met diegene kan doen. Zijn doel is om het schuldensysteem helemaal te veranderen. Nu verdienen mensen geld aan de schulden van anderen; dit wil Samuel tegengaan. Lees het verslag van de masterclass “Kan je je oordeel over armoede bij jongeren bijstellen?” (2023) en luister de podcast hier:
- Tussen-denken en inclusief besturen rond armoede. Onze samenleving verandert snel. Dit heeft geleid tot verborgen machtsstructuren en uitsluiting. Technologieën, zoals algoritmes, versterken vaak bestaande vooroordelen. Om complexe maatschappelijke problemen aan te pakken, is een meer inclusieve en verbindende aanpak nodig. In het hoofdstuk uit het boek Maatschappelijke bestuurskunde, stellen de schrijvers Halleh Ghorashi, Kees Boersma en Firoez Azarhoosh de vraag : hoe kan bestuurskunde bijdragen aan een inclusievere besluitvorming om complexe maatschappelijke problemen op te lossen? Met de Amsterdamse aanpak als voorbeeld.
- Masterclass Collective Impact, op 1 maart 2022, met o.a. Marjolein Moorman (wethouder), Gijs Haanschoten (LSTA), Jonathan Broekhuizen, Roeland Geuns (HvA).
Amsterdam wil armoede de stad uit. Daar is meer voor nodig. Wat is er nodig van verschillende partijen om gezamenlijk tot een plan te komen om mensen in armoede beter te kunnen ondersteunen met financiële maatjes? Lees hier het verslag of kijk de masterclass terug. Voor geïnteresseerden is er ook een verslag van de vragen en tips en de presentatie van Jonathan collective impact.
https://youtu.be/Gh_c8q2Nd6M
- Webinar Armoede Interventies en buurtteams. Vanaf 2021 wordt vanuit buurtteams in Amsterdam ondersteuning gegeven bij armoede en schulden. Om te bespreken hoe dit eruit gaat zien en wat hierin belangrijk is organiseerde de Vrijwilligersacademie en De Omslag dit speciale webinar over Armoede interventies en buurtteams. Lees hier het verslag of kijk naar de video
- Masterclass Pauperparadijs met Suzanna Jansen. Bekijk de video impressie hier:
https://youtu.be/yAsWa2vKyZE
- Masterclass Armoede, met Sandra Bos en Saskia Ishaq, HvA biedt inzicht in de groeiende armoede in Amsterdam. We onderzoeken hoe we mensen die met armoede te maken hebben kunnen ondersteunen en hoe we in verbinding kunnen blijven.
- Masterclass Armoede krijg je gratis (2021) Dini Glas sprak met Stella de Swart, expert op het gebied van armoede, schulden en ernstige geldnood, om het taboe over armoede te doorbreken. Lees hier het verslag