Armoede

Groeiende armoede vormt een uitdaging die het de moeite waard maakt om te onderzoeken hoe financiële maatjes kunnen bijdragen aan armoedebestrijding.
In masterclasses deelden we in inzichten van verschillende sprekers, waaronder Wethouder Marjolein Moorman.

De gesprekken benadrukken het belang van financiële vrijwilligers, de noodzaak van een gezamenlijke focus op de behoeften van de mensen waar het om gaat, en natuurlijk het belang van samenwerking tussen informele en formele hulpverlening.

In schaarste is het moeilijk (over)leven. Het verhaal en oproep van Suzanna Jansen voegt toe dat het niet gaat om individuele ‘schuld’ maar om systemen en erven van armoede. Lees en kijk naar de verslagen!

  • Hoe maak je armoede bespreekbaar? En natuurlijk: wat kun je dan het beste doen? In Den Haag werd een aanpak ontwikkeld om het gesprek aan te gaan met mensen in armoede. Catelijne Akkermans van de Hogeschool in Leiden gaat in gesprek met Renate Schepen en vertelt ons over de Haagse aanpak. Lees hier het verslag van de masterclass (2023) en luister de podcast hier:

  • Tussen-denken en inclusief besturen rond armoede. Onze samenleving verandert snel. Dit heeft geleid tot verborgen machtsstructuren en uitsluiting. Technologieën, zoals algoritmes, versterken vaak bestaande vooroordelen. Om complexe maatschappelijke problemen aan te pakken, is een meer inclusieve en verbindende aanpak nodig. In het hoofdstuk uit het boek Maatschappelijke bestuurskunde, stellen de schrijvers Halleh Ghorashi, Kees Boersma en Firoez Azarhoosh de vraag : hoe kan bestuurskunde bijdragen aan een inclusievere besluitvorming om complexe maatschappelijke problemen op te lossen? Met de Amsterdamse aanpak als voorbeeld.

https://youtu.be/Gh_c8q2Nd6M

  • Webinar Armoede Interventies en buurtteams. Vanaf 2021 wordt vanuit buurtteams in Amsterdam ondersteuning gegeven bij armoede en schulden. Om te bespreken hoe dit eruit gaat zien en wat hierin belangrijk is organiseerde de Vrijwilligersacademie en De Omslag dit speciale webinar over Armoede interventies en buurtteams. Lees hier het verslag of kijk naar de video

https://youtu.be/yAsWa2vKyZE