PROTECT Migranten en vrijwilligerswerk

Eind september nam de Vrijwilligersacademie deel aan de afsluiting van een driejarig samenwerkingsproject in Berlijn, Barcelona, Wenen en Amsterdam. Centraal thema was het betrekken en ondersteunen van migranten in het vrijwilligerswerk.

De partners in de andere landen waren vooral actief op het terrein van acute hulpverlening. In Duitsland, Oostenrijk en Spanje zijn veel meer dan bij ons, vrijwilligers actief bij de ambulancediensten en hulpverlening als er rampen optreden. Deze organisaties hebben nog maar heel weinig migranten onder hun vrijwilligers. Het uitgangspunt bij hen was om meer migrantenvrijwilligers te werven.

Op de terugreis vroegen we onze reisgenoot welke indruk hij heeft opgedaan. Lees zijn verslag met een impressie van het project.

Het project

In organisaties worden vragen geformuleerd, die beantwoord kunnen worden door medewerkers in andere vrijwilligersorganisaties. Zelforganisaties en vrijwilligersorganisaties kunnen van elkaar leren. Hoe kan het nu dat deze partijen elkaar niet vinden?

Europees project

“Een leven lang leren” om migranten te betrekken

De Vrijwilligersacademie Amsterdam neemt deel aan een Europees programma “Een leven lang leren” als een van de partners in het project PROTECT. Vrijwilligersorganisaties en de hogeschool van Berlijn trekken dit Europese project. Andere partners komen uit Spanje en Oostenrijk.

Het doel van het project is een betere ontsluiten van deskundigheidsbevordering voor vrijwilligerswerk op zo’n manier dat de motivatie van migranten om hier gebruik van te maken toeneemt. Twee benaderingen voor het activeren van migranten voor vrijwilligerswerk worden getoetst in dit project: motivatie vergroten door PR en het bieden van deskundigheidsbevordering.

Investeren in diversiteit

Diversiteit is een belangrijk thema, ook voor deskundigheidsbevordering van vrijwilligers. Mensen met verschillende culturele achtergronden ondersteunen elkaar. Een groot aantal migrantenorganisaties is als partner verbonden aan de Vrijwilligersacademie. Door verdiepingstrainingen kunnen ze van elkaar leren.

Een belangrijke samenwerkingspartner op dit gebied is CABO Amsterdam. Samen investeren CABO en Vrijwilligersacademie in deskundigheidsbevordering over diversiteit. Dit doen we bijvoorbeeld door jaarlijkse ontmoeting te organiseren voor migranten en hun organisaties. En natuurlijk door trainingen te ontwikkelen.

Transnationale ontmoeting

De Europese partners wisselen regelmatig ervaringen uit. Eind 2012 vond de ontmoeting plaats in Amsterdam. De Vrijwilligersacademie heeft een mooi programma georganiseerd met onder andere een Masterclass Multiculturele Dialoog en een Ronde tafel conferentie over de lerende praktijk in Nederland.

Diversiteit

Inmiddels brengen we al onze kennis bij elkaar om tot een conclusie te komen. In een seminar zijn de bevindingen gedeeld en is de discussie aangegaan over contact, dialoog en je openstellen voor “anderen”. Verschil moet er zijn, maar mag het ook?

De helft van de Amsterdammers heeft een niet-Nederlandse herkomst. Dan hebben we het nog niet eens over diversiteit op het gebied van leeftijd, seksuele voorkeur en opleiding. In workshops kijkt men naar het veld in Amsterdam en het project PROTECT van de Vrijwilligersacademie. De eigen identiteit wordt verkend evenals hoe deze een rol speelt in het werkveld. We streven ernaar dat organisaties in (formele en) informele zorg reflecteren en zich open stellen voor ‘anderen’. Alleen op die manier wordt informele zorg voor en door iedereen.